De ce cursurile de limbă germană „ușoare” îți fac, de fapt, viața mai dificilă?

O mare problemă cu învățarea și îmbunătățirea limbilor străine constă în așteptările noastre și în modul în care ”încadram” procesul.

Dacă te înscrii în clubul tău de fitness obișnuit, te aștepți să fie ușor, cu muzică energizantă și multe oportunități de a stabili contact social.

Cu siguranță nu te aștepți să obții o experiență similară cu pregătirea militară într-o unitate de elită.

Cu toate acestea, dacă mergi la primul antrenament de CrossFit, te aștepți să fie extrem de provocator.

Aceste așteptări depind de modul în care majoritatea industriei a reușit să se poziționeze. În industria fitnessului, ceva de genul CrossFit a mers în mod clar împotriva imaginii predominante din industrie.

În învățarea de limbi străine, chiar înainte de apariția aplicațiilor mobile, tendința a fost întotdeauna de a sublinia cât de ușor este să înveți o limbă străină.

Marketingul se concentrează pe învățarea unei limbi noi rapid (uneori în câteva săptămâni), aproape fără efort și într-o atmosferă plăcută și relaxată.

Profesorii de limbi străine sunt încurajați să fie foarte pozitivi și să laude mereu elevii.

Publicitatea prezintă studenți zâmbitori și relaxați ținând sub braț un manual de germană.

Utilizarea manualelor și a exercițiilor scrise elimină amenințarea impredictibilității. Fiecare elev știe din timp ce se va întâmpla în cursul următoarelor lecții și se poate pregăti în consecință.

Pe scurt, așteptările sunt stabilite în așa fel încât toată lumea să poată învăța o limbă străină în scurt timp și cu puțin efort.

Ce se întâmplă mai departe?



După câteva săptămâni sau luni, elevii se simt bine. Le place cursul.

Cu toate acestea, crește o teamă sâcâitoare că viața în afara clasei și a manualului este oarecum ”periculoasă”.

Poate că au încercat să se uite la un film adevărat sau chiar să citească o carte. Dar și-au dat repede seama că a fost mult prea dificil.

Ceea ce urmează este, pentru mulți elevi de limbi străine, o perioadă lungă, adesea mulți ani, de rămânere în zona de confort.

Contactele cu realitatea sunt dureroase, așa că o evită (ca unii dintre noi evităm oglinda, sau nu vrem să ne cântărim).

În schimb, continuă să consume conținut ușor, destinat exclusiv cursanților de limbi străine.

Dacă, totuși, întâlnesc un curs sau un profesor care provoacă standardul industriei de a menține studenții în zona lor de confort, se vor revolta.

Ei vor spune: Toate celelalte cursuri de limbi străine sunt așa de ușoare. De ce dvs. ne faceți să ne simțim inconfortabil?

Tu, care înveți limba germană în scopuri profesionale, va trebui să-ți cântărești opțiunile.

Care este costul prelungirii șederii în zona ta de confort? Care este costul de oportunitate pentru a nu face față realității?

(extras tradus din viitoarea mea carte ”B2B selling in foreign languages”)

---

Bine-ai venit la ”Limba germană cu efort și disciplină”. Sunt Gerhard Ohrband, profesorul sever din Hamburg/Germania la care vei învăța doar atunci când și tu depui un efort.

(Da, sunt vorbitor nativ de germană. Limba română am învățat-o doar fiind deja adult.)

Vrei să beneficiezi de lecții săptămânale exclusive? Să ai acces direct la mine? Să beneficiezi de 20% reducere la cursurile în viu? Află mai multe aici: https://www.patreon.com/gerhardohrband/about

În grupul meu gratuit de pe Facebook postez toate materialele mele gratuite: https://www.facebook.com/groups/germanafarafrica

 

Comments

Popular posts from this blog

Cele mai bune dicționare online german-german și funcțiile lor secrete

Cum să memorezi mai bine cuvintele noi?

Cum să nu mai pierzi timpul în timp ce înveți limba germană