Ar trebui să exersez limba germană numai după ce mă simt sigur?

Modul în care școala noastră favorizează un comportament de comunicare rău

Întrebarea dacă ar trebui să exersăm numai după ce ne simțim sigur de abilitățile mele lingvistice reflectă efectul de a fi fost la școală de ani de zile.

Și la școală, am învățat, de asemenea, multe atitudini și comportamente de comunicare nesănătoase și neproductive.

Permite-mi să explic.

În majoritatea sistemelor școlare, obiectivul tău principal este să obții note bune. Și, chiar și în așa-numitele școli reformate, oricum aștepți o evaluare pozitivă din partea profesorului tău – dacă nu în note, atunci în cuvinte favorabile.

În timpul tuturor orelor, cu excepția educației fizice, notele tale depind, într-o măsură considerabilă, de modul în care comunici cu profesorul tău. Trebuie să impresionezi profesorul cu un mod impecabil, rapid și intelectual de a vorbi. Acest lucru se întâmplă și atunci când vorbești cu alți elevi în clasă; și atunci te gândești la cum apreciază profesorul rolul tău în discuția de grup.

Consecința logică este că, înainte de a deschide gura, trebuie să fii încrezător în ceea ce vrei să spui și cum să o exprimi, astfel încât să poți evita jena sau notele proaste.

Care ar fi o atitudine sănătoasă față de practicarea limbilor străine?

Ca adult, dacă dorești să devii fluent în limbi străine, trebuie să tratezi toate situațiile de vorbire ca o situație de formare. Adică, scopul nu este de a obține note bune, ci de a deveni treptat mai eficient în adaptarea discursului la nevoile unei situații concrete sau a unei persoane din fața ta.

Acum, dacă te concentrezi asupra nevoilor celeilalte persoane, nu trebuie să-ți faci griji prea mult cu privire la imperfecțiunile gramaticii tale. În majoritatea interacțiunilor, cealaltă persoană ar dori să o ajuți în rezolvarea unei probleme. Deci, dacă poți înțelege problema celuilalt și dacă poți  contribui la rezolvarea ei, cealaltă persoană va fi foarte mulțumită de modul în care vorbești. Chiar dacă vorbești cu multe greșeli. Dimpotrivă, dacă cealaltă persoană trebuie să înghită fluxul tău nesfârșit de propoziții bine construite și perfect pronunțate , rezultatul va fi negativ.

Care sunt elementele critice pe care ar trebui să le conțină practica ta de germană?

Iată cele cinci elemente pe care practica ta zilnică ar trebui să le conțină. Gândește-te lă la aceasta ca la o spirală ascendentă, cu 5 pași în fiecare rundă.

1.      Trebuie să produci un discurs spontan și să îl înregistrezi în formatul audio sau video.

2.      Trebuie să detectezi cel puțin o greșeală pe care o faci, în mod ideal o greșeală sistematică.

3.      Ar trebui să analizezi de ce faci această greșeală. Poate că ai învățat o regulă gramaticală greșită sau există o interferență  din limba maternă – încerci să utilizezi structuri gramaticale din limba română și să le aplici limbii germane.

4.      Apoi, ar trebui să faci exerciții specifice, direcționate, pentru a remedia cea mai importantă greșeală

5.      La sfârșitul zilei, ar trebui să asculți din nou înregistrările zilelor, săptămânilor și lunilor anterioare și să evaluezi dacă ai făcut progrese.

---

Scapă de bariera de a vorbi limba germană!

De mai mult de 20 de ani, asist elevii mei în depășirea fricii de a comunica liber în limba germană.

Născut la  Hamburg, cu masterat în psihologie de la Universitatea din Hamburg, sunt domiciliat la Chișinău unde am deschis întreprinderea mea ”GO Business Languages Solutions”.

Dacă vrei să mă contactezi direct, abonează-te la grupul meu de pe Facebook: https://www.facebook.com/groups/380160425489622   

Află cum secretele cu care am învățat mai mult de 20 de limbi, inclusiv limba română, te vor ajuta să înveți limba germană mai ușor și mai rapid. Cursul e aproape gratuit: https://gerhards-school.thinkific.com/courses/11secrete

Te-am ajutat deja și vrei să sponsorizezi video-urile mele cu o suma simbolică, beneficiind, în schimb, de statutul de membru de elită? Află mai multe aici: https://www.patreon.com/gerhardohrband

 

 

Comments

Popular posts from this blog

Cele mai bune dicționare online german-german și funcțiile lor secrete

Cum să memorezi mai bine cuvintele noi?

Cum să nu mai pierzi timpul în timp ce înveți limba germană