Cum să nu mai pierzi timpul în timp ce înveți limba germană

 Aproape toată lumea se plânge că nu are suficient timp pentru a învăța o limbă străină „cumsecade”.

 Acest lucru are următoarele efecte asupra multora:

• Se opresc cu totul să învețe, sau o amână pentru un viitor nedeterminat, pentru momentul „când voi avea suficient timp”. Acest moment aproape sigur nu vine niciodată. Acesta este un exemplu de gândire „alb-negru”. Fie învăț o limbă „cumsecade”, cu mult timp la dispoziție, fie nu merită să încerc deloc.

• Sunt foarte ocupați în anumite perioade ale anului. Se înscriu la cursuri intensive. Timp de câteva săptămâni, ei încearcă să mențină o rutină de învățare de câteva ore pe zi. După aceea, multă vreme, nu fac aproape nimic.

• Se auto-sabotează programându-se cu profeții care se împlinesc de sine: „Din cauza faptului că nu investesc suficient timp, este imposibil să obțin vreodată rezultate bune.”

Faptul, la suprafață, surprinzător este că aceleași persoane care se plâng că nu au suficient timp pentru a învăța o limbă străină, sunt total neinteresate să audă și să învețe despre strategii de a folosi mai eficient puținul timp pe care îl au. Ei spun că vor doar să înceapă să „facă” ceva rapid. Nu sunt interesați de „lucrurile filozofice” despre productivitate și managementul timpului.

Motivele pentru aceasta sunt profund psihologice. Majoritatea părinților noștri, și cu siguranță sistemul nostru școlar, ne-au condiționat să credem că este nevoie de o perioadă fixă de timp pentru a învăța ceva.

Sau îți amintești așa ceva de la profesorii tăi? „Când vei găsi modalități de a învăța materialul mai repede, poți sări peste multe dintre cursurile noastre și să absolvi cu câțiva ani mai devreme!” Aceasta a fost o întrebare retorică.

Care sunt modalitățile simple de a economisi timp în timp ce înveți o limbă străină?

• Planifică materialul video și audio pe care dorești să îl consumi cu o săptămână înainte. Se pierde mult timp căutând pe Youtube videoclipuri interesante.

• Când dorești să memorizezi în fiecare zi un număr de cuvinte, găsește, compilează și tipărește liste de cuvinte specifice și planifică bucățile de cinci sau zece cuvinte pe zi pe care dorești să le înveți în săptămâna următoare.

• Când exersezi conversația cu colegii în clasă sau în timpul liber, pregătește-te puțin acasă. Dacă vii nepregătit la o repetiție (la muzică sau la actorie), ai nevoie de mai multe repetiții în total. Metallica au avut nevoie de aproximativ opt luni pentru a-și înregistra clasicul „Album negru”, care conține 62 de minute de muzică. În lumea muzicii clasice, este nevoie de aproximativ una sau două zile pentru a înregistra un album de aceeași lungime! Și nu este așa că muzica Metallica ar fi mult mai dificilă de cântat decât muzica clasică. Diferența este în gradul de pregătire înainte de intrarea în studioul de înregistrare.

• Vizionează videoclipuri și citește texte pe segmente mai scurte, dar în mod repetat, astfel încât să poți extrage mai multă valoare din ele. În loc să vizionezi un videoclip timp de 90 de minute, vizionează un segment de 5 minute, dar vizionează-l de cinci ori, în timp ce îți faci notițe și asculți cu mai multă atenție.

• Formulează obiective clare despre ce rezultate concrete dorești să obții în fiecare sesiune de antrenament, în fiecare săptămână, în fiecare lună.

• Concentrează-te asupra celor mai importante trei probleme gramaticale ale tale și exersează-le zilnic. Deocamdată, ignoră toate celelalte o sută de reguli gramaticale pe care le-ai putea practica. Pentru a face acest lucru, ar trebui să identifici care sunt cele mai frecvente și cele mai importante greșeli. Majoritatea oamenilor nu au un răspuns pregătit la această întrebare.

---

Scapă de bariera de a vorbi limba germană!

De mai mult de 20 de ani, asist elevii mei în depășirea fricii de a comunica liber în limba germană.

Născut la  Hamburg, cu masterat în psihologie de la Universitatea din Hamburg, sunt domiciliat la Chișinău unde am deschis întreprinderea mea ”GO Business Languages Solutions”.

Dacă vrei să mă contactezi direct, abonează-te la grupul meu de pe Facebook: https://www.facebook.com/groups/380160425489622   

Află cum secretele cu care am învățat mai mult de 20 de limbi, inclusiv limba română, te vor ajuta să înveți limba germană mai ușor și mai rapid. Cursul e aproape gratuit: https://gerhards-school.thinkific.com/courses/11secrete

Te-am ajutat deja și vrei să sponsorizezi video-urile mele cu o suma simbolică, beneficiind, în schimb, de statutul de membru de elită? Află mai multe aici: https://www.patreon.com/gerhardohrband

 

 

Comments

Popular posts from this blog

Cele mai bune dicționare online german-german și funcțiile lor secrete

Cum să memorezi mai bine cuvintele noi?