Cât de productive sunt videoclipurile scurte cu gramatică pe Youtube?

 Atunci când învață limba germană, mulți dintre noi doresc să renunțe la controlul în acest proces. Vrem ca altcineva să decidă pentru noi, ce și în ce ordine ar trebui să învățăm.

Este interesant de observat că în medicină, de exemplu, oamenii devin din ce în ce mai auto-direcționați. Ei nu mai cred orbește ordinele medicului.

Explicația acestui fenomen este simplă. Într-o lume care ne copleșește cu tot mai multe opțiuni, căutăm constant modalități de a reduce stresul de a fi nevoiți să luăm decizii.

Deoarece învățarea limbii germane nu este considerată ceva potențial periculos, așa cum ar fi luarea de medicamente, mulți dintre noi adoptăm una sau mai multe dintre următoarele trei strategii.

• Studiem după un manual; în ordinea exactă în care sunt prezentate acolo subiectele gramaticale.

• Folosim o aplicație care selectează pentru noi ceea ce trebuie să exersăm.

• Urmărim mici clipuri video pe subiecte de gramatică pe Youtube sau în cursuri online plătite.

Sunt acestea strategii înțelepte?

Să rămânem la medicină pentru o clipă. Imaginați-vă că doriți să vă îmbunătățiți sănătatea sau că vă simțiți în general rău.

Cât de inteligente ar fi următoarele strategii?

• Mă duc la farmacie și încep să iau toate medicamentele disponibile acolo, în ordinea cum ele sunt aranjate pe rafturi. Iau în fiecare zi un alt medicament.

• Cumpăr un manual de medicină generală și încep să iau medicamente pentru toate părțile corpului, începând cu vârful capului și terminând cu degetele de la picioare.

• Găsesc o aplicație care îmi spune care este cel mai popular medicament (într-un clasament de la 1 la 100), pentru grupa mea de vârstă desigur, și apoi încep să le iau pe toate de la 1 la 100.

Bineînțeles, am găsi asta o nebunie. Nu ar trebui să luăm medicamente fără un diagnostic adecvat. Ei bine, același lucru este valabil și pentru îmbunătățirea competențelor noastre lingvistice.

Înainte de a ne lansa într-un efort frenetic de a repeta gramatica, ar trebui mai întâi să stabilim care sunt problemele și nevoile noastre specifice.

Pentru a face acest lucru, ar trebui să obținem un diagnostic. Pentru a obține un diagnostic, trebuie să oferim mostre despre modul în care vorbim și scriem în mod spontan. Acele mostre pot fi analizate de un profesor profesionist și din ce în ce mai mult de Inteligență Artificială, dar de foarte multe ori și de noi înșine.

După ce ne cunoaștem propria listă de priorități, putem continua să consumăm videoclipuri despre gramatică. Cu toate acestea, le vom consuma în ordinea priorităților noastre, nu în modul în care sunt publicate.

---

Bine-ai venit la ”Limba germană cu efort și disciplină”. Sunt Gerhard Ohrband, profesorul sever din Hamburg/Germania la care vei învăța doar atunci când și tu depui un efort.

 

(Da, sunt vorbitor nativ de germană. Limba română am învățat-o doar fiind deja adult.)

 

Vrei să beneficiezi de lecții săptămânale exclusive? Să ai acces direct la mine? Să beneficiezi de 20% reducere la cursurile în viu? Află mai multe aici: https://www.patreon.com/gerhardohrband/about

 

În grupul meu gratuit de pe Facebook postez toate materialele mele gratuite: https://www.facebook.com/groups/germanafarafrica

 

Comments

Popular posts from this blog

Cele mai bune dicționare online german-german și funcțiile lor secrete

Cum să memorezi mai bine cuvintele noi?

Cum să nu mai pierzi timpul în timp ce înveți limba germană