Care este diferența dintre „erhalten”, „bekommen” și „kriegen”?

„Werfen” sau „schmeißen“? „Schauen“, „sehen“ sau „gucken?“ „Pkw“, „Auto“, „Wagen“ sau „Karre“? Mulți cursanți ai limbii germane îi cer profesorului lor ajutor.

De obicei, este nevoie de mult timp pentru a explica diferențele. Și, cel mai adesea, elevii nu rămân foarte mulțumiți de răspunsuri.

Mulți oameni cred că există doar două moduri de a vorbi o limbă. Există limba germană corectă și limba germană incorectă. Sau, limba germană educată sau vulgară. În realitate, există mult mai multe niveluri.

O diferență, care este dificil de explicat, este între stilurile scrise și cele vorbite. Unele cuvinte sunt mai tipice în limba vorbită („kriegen”, „schmeißen”, „lecker”), alte cuvinte sunt mai tipice în texte („erhalten”, „schmackhaft” sau „Personenkraftwagen / Pkw”).

O altă problemă este că stilul bun depinde de grupul social, profesie și grupul de vârstă al unei persoane. Dacă vorbești ca un avocat în timp ce lucrezi la o grădiniță sau invers: în ambele situații, clienții tăi vor spune că ai un stil prost.

Dar cea mai neplăcută problemă este că majoritatea manualelor germane (și multe dicționare - în special cele, tipărite în alte țări) nu fac aceste distincții.

Există mulți vorbitori nativi de germană care au și probleme de stil. Aceasta este pentru mulți o barieră serioasă în cariera lor.

Acum, mulți cursanți de limba germană se vor întreba: Ce pot face într-o situație atât de complicată?

Ceva foarte ușor. Creați un document deschis în care începeți să colectați informații stilistice pentru cele mai frecvente cuvinte.

Faceți patru coloane: discurs foarte formal / profesional; vorbire standard (stil predominant scris); vorbire familiară (stil predominant vorbit); vorbire vulgară.

Două exemple:

Toaletă: „Waschräume” / „Toilette”, „WC” / „Klo” /Sch..ßhaus “

A primi: „erhalten” / „bekommen” / „kriegen” / ???

Cum ați putea completa tabelul?

Întrebați prietenii și colegii germani.

Faceți notițe când vă uitați la televizor.

Documentați fiecare feedback pe care îl primiți: poate cineva a râs când ați spus ceva.

Desigur, aceste patru coloane sunt doar o aproximare. Și, pentru multe cuvinte, va fi dificil să completați toate cele patru coloane. Nu completați documentul rapid. Pur și simplu adăugați cuvinte noi de-a lungul anilor.

În articolele următoare, vom reveni la stilistică.

________

Vrei să asculți textul acesta ca podcast? https://www.anchor.fm/romaniango

Vrei să înveți limba germană cu mine și să plătești doar după rezultate? https://www.thegomethod.org/proba  

 

 

Comments

Popular posts from this blog

Cele mai bune dicționare online german-german și funcțiile lor secrete

Cum să memorezi mai bine cuvintele noi?

Cum să nu mai pierzi timpul în timp ce înveți limba germană