De unde știu dacă un vocal este lung sau scurt
De unde știu dacă un vocal este lung sau scurt
Asta e foarte greu. Pentru majoritatea vorbitorilor de limba română. Limba germană (ca și limbile engleză, dar și olandeză, arabă sau finlandeză) au și vocale lungi și vocale scurte.
Dacă ai întrebări mai specifice, contactează-mă. La fel, îți recomand podcastul meu săptămânal, Limba germană cu Gerhard (https://anchor.fm/romaniango ) .
În limba română, lungimea unui vocal nu schimbă sensul unui cuvânt. În
limba germană da!
Stehlen (a fura) vs. stellen (a pune); Koma (comă) vs. Komma (virgulă).
Cum să știm dacă un vocal e lung sau scurt?
În primul rând, vorbitorii nativi învață limba germană prin auz, și de aceea se deprind din copilărie cum se pronunță corect cuvintele. La elevii germani, problema principală va fi la ortografie.
La elevii străini va fi problema că nu aud nici o diferență între vocalele scurte și lungi. Dar și că nu știu cum se citesc corect cuvintele. Un elev german n-are problema asta fiindcă deja știe cum sună cuvintele.
Iată niște reguli simple:
1.
Dublu vocal înseamnă vocal lung:
Moor, See, Zoo
2.
H după vocal în aceeași silabă
înseamnă vocal lung: Uhr, Schuh, Ohr
3.
Ie înseamnă un i lung: schief,
Sie, viel
4.
Două consoane, incl. dublă
consoană, înseamnă că vocalul precedent e scurt: hassen, wollen, Schnupfen
5. Dacă avem combinația vocal-consoană-vocal și dacă accentul cuvântului cade pe primul vocal, atunci acest vocal e lung: Schule, Vater, reden
Sunt și alte reguli mai sofisticate. Le vei putea găsi în podcast-ul meu.
Succese în continuare!
Gerhard
Vrei să participi la o lecție de probă de 90 de minute, chiar dacă deja ești sau ai fost elevul meu? https://www.thegomethod.org/proba
Vrei să te înscrii în lista de așteptare pentru lecții online și live? https://www.thegomethod.org/cursuriDacă ai întrebări mai specifice, contactează-mă. La fel, îți recomand podcastul meu săptămânal, Limba germană cu Gerhard (https://anchor.fm/romaniango ) .
Vrei să
testezi cursurile mele auto-administrate și audio, cu exerciții de vorbire? https://gerhards-school.thinkific.com/
Comments
Post a Comment