Motive psihologice ascunse de ce nu facem progrese în învățarea limbii germane
După cum știți mulți dintre voi, sunt și psiholog. Psihologia are o mare influență asupra succesului nostru în învățarea limbii germane. Chiar și cu cel mai bun profesor, cele mai bune cărți și cele mai bune tehnici, mulți dintre noi ne angajăm în autosabotaj.
Iată o scurtă listă de motive psihologice pe care le-am observat la mine și la alții. Desigur, multe dintre aceste motive pot părea foarte speculative sau exagerate. Vă rog să-mi trimiteți un mesaj cu propriile observații.
• Simțim că nu avem talentul necesar pentru a învăța o limbă străină. Acest lucru poate fi cauzat de comentarii respingătoare la școală sau de către părinții noștri - adesea cu mulți ani în urmă. Uneori, un singur astfel de comentariu este suficient pentru a opri un copil pentru tot restul vieții sale în desfășurarea unei activități („Arăți atât de ciudat când dansezi” „Ai o voce atât de ridicolă”).
• Ne temem că ceilalți ne vor înjosi dacă vom avea prea mult succes în a vorbi foarte bine germana. Alții ne pot invidia.
• Creăm așteptări nerealiste, care la rândul lor duc la frustrare. „Vorbește germana perfectă în doar opt săptămâni!”
• Nu înțelegem că există fluctuații în performanța noastră și în procesul nostru de învățare (ca în orice sport). Este firesc ca în anumite zile să avem mai multe dificultăți de exprimare decât în alte zile.
• Perfecționismul, foarte des asociat cu o lipsă totală de claritate. Aproape toți participanții la cursurile mele doresc să aibă un accent „perfect”. Cu toate acestea, foarte puțini au un răspuns la următoarele întrebări: „Ce accent doriți să aveți? Din ce oraș, din ce regiune? Numiți pe cineva care are accentul pe care ați vrea să-l imitați”.
Doriți un abonament gratuit la grupul meu de Facebook pentru a învăța limba germană? Acolo, veți primi actualizări la articolele mele. Și mă puteți întreba orice are legătură cu învățarea germană. https://www.facebook.com/groups/380160425489622
• O lipsă de energie intelectuală din cauza unei supraîncărcări de informații și din cauza resurselor cognitive limitate. Foarte puțini dintre noi au o „dietă de atenție”, adică nu limitează informațiile pe care le consumă. Creierul nostru procesează toate acele informații în timpul zilei, ceea ce, la rândul său, ne va lăsa epuizați mental.
Dieta pentru atenție
Iată un exemplu al dietei mele actuale (inspirat din cartea „Skip the line” de James Altucher).
• Nu citesc ziare sau site-uri de știri.
• Nu îmi verific fluxurile Facebook, Linkedin.
• Dacă vreau să aflu mai multe despre știri, citesc o carte despre acest subiect.
• Încerc (nu întotdeauna cu succes) să nu particip la discuții despre ceea ce spun sau fac alții (bârfe).
Sper că acest lucru vă va fi de ajutor. Aștept cu nerăbdare comentariile dumneavoastră.
---
Vrei să înveți limba germană cu mine și să plătești doar după rezultate? https://www.thegomethod.org/proba
Sunt psiholog (M.A. de la Universitatea din Hamburg) și profesor de limbă din Hamburg / Germania. În prezent locuiesc în Republica Moldova.
Comments
Post a Comment